Det er flere ting å tenke på når du skal kjøpe din første bolig. For mange kan det være vanskelig å orientere seg i jungelen av informasjon for nye boligkjøpere. Kunderådgiver Tom Haugen i Mesterhus Tønsberg og har lang erfaring fra bransjen. Her deler han sine fire beste råd med de som skal kjøpe bolig for første gang.
─Altfor mange velger praktikalitet framfor trivsel. Det er beliggenheten som bør avgjøre hvor du skal kjøpe, forteller Tom.
Han utdyper med at huset kan endres på underveis, men at beliggenheten er permanent. Derfor er det viktig å finne et sted du vil bo og trives med å bo i.
─Den største grunnen til at beliggenhet kommer først er trivsel. Du skal også tenke på å finne riktig sted å bo etter familiens behov.Har du barn er selvfølgelig ting som barnehage- og skoleplass en viktig faktor. Poenget er at beliggenheten veier høyere enn utseende eller funksjonaliteten på boligen. Alt det kan endres, sier Tom.
2. Kartlegg dine behov
─Her kommer de mer praktiske tingene inn i bildet. Etter at du har funnet ut av hvor du ønsker å bo kommer behovet i den nye leiligheten eller huset. Enten om du bygger hus eller ikke må du tenke på funksjonalitet inne i boligen, forteller Tom.
Han forteller at det er viktig å kartlegge dine individuelle behov og tenke nøye gjennom hva du trenger. Blant annet størrelsen på boligen og hvor mange soverom du trenger. Har du barn har du kanskje andre behov i boligen enn om du ikke har det. Planløsningen inne i boligen avgjør hvor funksjonelt det er for din familie å bo der.
Tom understreker at det er viktig at planløsningen på boligen kommer i første rekke og at fasaden kommer til slutt. ─Utsiden på huset, og alle detaljene på den, enten det er rutete vinduer, nostalgisk utsende, eller glass, stål og betong kan endres underveis. Du kan gjøre om kledningen på huset i forskjellig stil, så dette er det alltid mulig å endre, noe ikke innsiden på boligen er i like stor grad, sier Tom.
3. Kartlegg dine økonomiske muligheter
Når du har tenkt nøye gjennom beliggenhet og dine behov i forhold til planløsning er det på tide å tenke på det økonomiske.
─Da er det på tide å kartlegge dine finansielle muligheter. Dette er et springpunkt, sier Tom. Tom forteller at mange flere enn man tror har mulighet til å kjøpe bolig. Han nevner at noen får hjelp av familie eller familiemedlemmer til å kjøpe den første boligen, enten gjennom hjelp til lånesikkerhet eller på andre måter. Tom oppfordrer alle unge til å oppsøke banken og høre hvilke muligheter de har.
4. Kom deg inn på boligmarkedet så fort som mulig
Toms råd er å komme seg inn på boligmarkedet på eiersiden så fort det lar seg gjøre.
─ En leilighet på 2,5 millioner kr stiger normalt med 3-4% i året – det er ganske mye. De fleste mennesker vil ikke kunne legge av så mye penger i en normal hverdag.─ I de fleste tilfeller er det mye billigere å eie enn å leie, i alle fall i forhold til leiligheter. Studerer du har du kanskje mulighet til å kjøpe likevel. Min anbefaling til de som er unge og leier: sjekk muligheten – veien er muligens mye kortere enn du tror, avslutter han.