Bestill katalog
Bestill katalog

Følg byggeprosessen til Kathrine og Caroline

Lokale nyheter / 10.02.2021

Et spennende år med husbygging er nå over. Nå har Caroline og Kathrine bodd i huset i litt over en uke. «Det føles utrolig godt! Byggmesteren ble ferdig i tide, og vi fikk en smidig overgang med flytting og overtakelse av vårt gamle hus», sier paret.

De store avgjørelsene er tatt, så nå gjenstår bare den hyggeligste biten av det å bygge. Slik som bildeoppheng, møblering, garderobesystemer, utpakking og ikke minst å få det ryddig.

List image
List image
List image

Huset paret har bygget er ikke et A4-hus, men et hus med forskjellige former, vinkler og nivåer/etasjer. Det er bygget med flere typer materialer som gjør huset både spennende og levende. Her er alt gjennomtenkt fra arkitekten og paret i samarbeid, som har resultert i en rød tråd gjennom hele bygget. De ulike nivåene og vinklene har gitt snekkerne en morsom utfordring, med at alle vikler og nivåer skal treffe på riktig plass. Det har også vært viktig å tilrettelegge for underleverandørene og deres utstyr for å få til en smidig arbeidsprosess.

 

«Det som nok har vært aller mest spennende er å erfare hvordan virkeligheten samsvarer med det vi har sett for oss. Særlig når det gjelder romfølelse og sammenhengen mellom sonene i huset. Følelsen akkurat nå, er at det ble enda bedre enn vi hadde forestilt oss. Vi har fått alt vi har ønsket oss. Alle fire stortrives, vi synes selv at huset er både funksjonelt og vakkert. I tillegg er det lunt, noe som var et stort poeng for Caroline, som er frysepinn og har gledet seg til et hus der vi slipper å lukke dører for å holde på varmen. Nå bare gleder vi oss til varmere vær og lengre dager, så vi kan ta fatt på uterommet», sier Kathrine.

List image
List image

«Men den vi har forholdt oss aller mest til, som har styrt byggeplassen og holdt framdriften oppe fra dag til dag, er jo snekkeren Mats. Vi har hatt mye kontakt. Kanskje særlig siden vi har bodd vegg i vegg. Det er ingen selvfølge at et sånt samarbeid blir avslappet og hyggelig. Det er vel strengt tatt heller ikke nødvendig. Men du verden så behagelig det er når det fungerer. Mats forsto tidlig hva som var viktig for oss, og har hele tiden visst hvilke avgjørelser vi måtte få være en del av. Vi har satt stor pris på hans grundighet og arbeidsmoral, og hatt mye moro med at han er like opptatt av detaljer og finish som oss. Minst!», sier de og smiler.

Mats fra Byggmester de Lange og Sørensen AS, forteller at samarbeidet med Caroline og Kathrine har vært fantastisk. Med jevnlige byggemøter og diskusjoner har de kommet frem til løsninger på detaljnivå som alle er fornøyde med.

List image
List image
List image

Når det gjelder prosessen, så er paret takknemlige for trygghetsfølelsen de har kjent på underveis. «Vår opplevelse er at byggmesteren har anstrengt seg for at vi skal bli fornøyde, og vært opptatt av en ærlig og tydelig dialog hele veien. Dette går selvfølgelig begge veier, som byggherre er man jo også medansvarlig for kvaliteten på kommunikasjonen og for å holde en god tone og ha forståelse for den andre partens hensyn og begrensninger. Det går en grense mellom hva som er vesentlig og hva som er bagateller. Ikke alt kan planlegges i detalj på forhånd, og ikke alt kan bli akkurat som man har forestilt seg. Vi er glade for følelsen av å ha vært «på lag med» byggmesteren gjennom hele dette året.»

 

List image
List image
List image

«Mats’ feinschmeckeri har vi så klart nytt godt av på veldig mange områder, men særlig en detalj ble ganske morsom. Vi ønsket oss vinduer med klarlakkert treverk på innsiden. Og det fikk vi. Men vi ble litt lange i maska da vindusprodusenten leverte skummetmelk-fargede plastpropper til disse vinduene. Både vi og snekkeren googlet etter passende propper, vi samlet til og med sammen arkitektens gamle trepropper fra hans egen husbygging i 1980. Men enden på visa ble at snekkeren kjøpte et nytt bor, borret ut egne propper, som ble slipt til å passe perfekt. Vet ikke hvor mange det kan ha dreid seg om til slutt. Det må ha vært godt over hundre. Og finishen ble strøken!»

«Det er tydelig at dette er en meget gjennomtenkt boligdrøm fra deres side og da er det veldig hyggelig å kunne gjøre det lille ekstra for å tilfredsstille drømmen deres. Som å lage trepropper til alle vinduene», sier Mats.

«Budsjett og økonomi er vel den delen av byggeprosessen vi har opplevd mest utfordrende. Det er sikkert en gjenganger. Det er dyrt å bygge hus, valgene føles store og endelige, og frykten for å ergre seg over dårlige prioriteringer skal balanseres mot hva som lar seg gjøre pengemessig. Mesterhus satte opp et totalbudsjett for oss, der alle utgifter var tatt med, men så fort vi begynte å ta egne valg, så begynte sluttsummen å krype oppover. Og siden totalbudsjettet er basert på et slags realistisk minimum, er det vanskelig å ta valg som bidrar til å holde kostnadene nede. Vi kunne selvsagt latt være å ta valg, og gått for den planen som forelå ved kontraktsinngåelse, men drømmen var jo å få lov å se våre valg og vår smak ta form. Dermed ble vi lenge gående og balansere på en økonomisk smertegrense, der ett valg utelukket et annet. Men sånn er det jo. De aller fleste av oss må jo prioritere. Noen av oppgraderingene vi er spesielt fornøyd med er kjøkkenet, det slipte betonggulvet, trappen, den stående kledningen, og at vi valgte vår egen farge på vinduene».

List image
List image
List image
List image
List image
List image

«Vi anbefaler gjerne både Mesterhus Tønsberg og Byggmester de Lange og Sørensen til andre. Det var også gøy å se hvor artig de synes det var at vi kom med egne tegninger. Man kan merke at de har hjerte for faget. At de liker nye utfordringer. Og vår erfaring er at mottoet deres holder vann: Det ble som avtalt.»

For de som går med en husdrøm anbefaler Mats at man tenker gjennom hvilke behov man har og hva som er ønsker og drømmer. 

Ta kontakt med ditt lokale Mesterhus kontor, og de hjelper deg fra A til Å med din husdrøm!

I gang med innspurten

Publisert 08/01/2021

List image
List image
List image

Det begynner sakte men sikkert å nærme seg overtagelse, og det skjer mange ting på en gang inne i huset nå. Pet Installasjon er på plass og monterer opp lamper og stikkontakter 💡.

List image
List image
List image

Ferdig malt, tepper på gulv og panel på vegg

Publisert 28/12/2020

Nå er panelveggen i trapperommet ferdig, og se så fint det har blitt! En utrolig kul detalj i huset.

List image
List image
List image

Barna i huset kommer til å stortrives i disse rommene😍 Det er lagt fargerike tepper på gulvene og malt en liten del av en vegg i samme farge. I tillegg til maling og tepper på barnerommene, er også alle andre rom i huset nå ferdig malt.

List image
List image

Vi fikk også en liten sniktitt på dette fargerike gulvet som skal legges på et av rommene! Ingen tvil om at det er en fargerik familie som skal bo i dette huset🤩

Grunning, sliping og maling 🎨

Publisert 10/12/2020

List image
List image
List image

Beate og Terje fra Malerfirma Wagner & Co er på plass og jobber med veggene og taket. På gipsplatene må det gjøres litt jobb før man kan male. Først skal det grunnes, flekksparkles og slipes slik at man får en helt slett vegg uten ujevnheter. Når dette er gjort skal det på to strøk maling.

List image
List image

Nå skjer det mange ting på en gang inni huset. Badet i første etasje er straks klart for å begynne med installasjon av inventar 🤩. Her skal taket males og fug må på plass mellom veggene og taket. På badet i andre etasje er fliser kommet på plass både på gulv og vegger, her er det kun flisene på gulvet i badstuen som gjenstår. Her er det valgt en sprek farge på flisene i dusjområdet 💙.

List image
List image
List image

Både innvendige dører og inngangsdøren med tilhørende sidevindu er også kommet på plass. I dette huset er ingenting overlatt til tilfeldighetene og det skal ikke være noe parkett på gulvene. Der hvor det ikke er fliser, belegg eller betong skal det nemlig være teppefliser 😄. Det blir spennende å se det ferdige utrykket 😍. 

Gips, sparkel og flis 🧱

Publisert 30/11/2020

List image
List image
List image

Nå som det er kommet opp gipsplater på vegger og i taket i flere rom begynner huset også å ta form innvendig. Sparklingen er gjort flere steder og avfuktere er satt opp for å tørke da det blir litt fukt når man jobber man sparkel.
I taket i stue/spisestue delen er den perforerte gipsen satt opp i taket.

På badene har det også skjedd ting 🤩. På badet i første etasje er flisene lagt både på gulvet og veggene. På veggene er det valgt en kombinasjon av hvite og fargerike fliser, noe som ble veldig stilig. Kathrine og Caroline hadde satt opp lapper med farger der de ønsket å ha fargerike fliser, slik at det var enkelt for flisleggeren.

List image
List image
List image

På WC-rom er det lagt mørkerøde fliser på gulvet. På badet oppe er flisleggeren fra Harald W. Andersen & Sønn i gang med å legge fliser på veggene.

List image
List image

Nå gjenstår det litt isolering og utlekting før resten av gipsplatene skal opp. På den ene veggen i trapperommet skal det opp panel som videreføres på en vegg i stuen.

Huset kommer til syne 🤩

Publisert 11/11/2020

Stillaset er fjernet og nå får man virkelig sett dette praktfulle huset! Spennende med hus som ikke er helt firkantet 😍🏠

List image
List image
List image

Betongen er blitt behandlet og nydelige detaljer er kommet til syne. Denne er nå dekket til mens resten av arbeidet fortsetter.

List image
List image
List image

Trappesnekkeren har også vært innom og tatt mål til trappen som kommer i januar.

På badet gjøres det klart for membran og fliser. Det skal være fliser på gulvet og veggene, og det er laget klart til innfelt hylle i dusjen.

 

List image
List image

Rør til elektrisk og gips

Publisert 29/10/2020

Elektrikerne fra Pet Installasjon er i full sving med å legge opp rør til alt det elektriske og flere rom er ferdige 💡. 90% av arbeidet blir gjort klart inni veggene slik at bokser står klare for stikkontakter og brytere.

List image
List image
List image

Elektrikerne fra Pet Installasjon er i full sving med å legge opp rør til alt det elektriske og flere rom er ferdige 💡. 90% av arbeidet blir gjort klart inni veggene slik at bokser står klare for stikkontakter og brytere.

På bad og vaskerom er varmekabler og støp på plass for videre arbeid.

List image
List image
List image
List image

Ute er det tatt ned noe av stillaset og selve huset er kommet mer til syne. Det arbeides nå med å få opp resterende kledning, kasser under tak og beslag på vinduene.

List image
List image
List image

Isolasjon og teknisk utforming

Publisert 15/10/2020

Snekkerne fra Byggmester De Lange & Sørensen har stått på for å få isolert ferdig innvendig, og nå er det ikke mye som gjenstår 😄👍. Det er gjort klart for elektriker med dampsperre og teknisk utforing på yttervegger og i tak, slik at arbeidet med rør til det elektriske kan påbegynnes i neste uke. Reisverk for innvendige vegger er satt opp og nå begynner man virkelig å se rommene ta form.

Når elektriker er ferdig skal det opp gipsplater, og en del av denne leveransen er allerede på plass. Det er «holdt av» plass til rør til peisen som skal inn i stue/spisestue delen.

List image
List image
List image
List image

På badene er det lagt sarnafil belegg på gulvet, som er forhøyet med fall mot sluket for å lede eventuell fukt dit. Nå er det klart for armering og varmekabler før det skal støpes og legges fliser. Det er viktig at man passer på at det blir riktig fall mot sluket når det skal støpes.

Ute er det meste av kledningen kommet på plass og det listes nå rundt vinduene. Nå som det begynner å bli kaldere sees det frem til å få fullført arbeidet ute ❄️.

List image
List image

Kranselag 🏠

Caroline og Kathrine holder tradisjonen med kranselag vedlike 😄 Nå er endelig taket på plass og vi feiret med en herlig lunsj 🤩 Med nedbørsrekord denne dagen, fikk vi virkelig testet av taket holdt tett 🏠🌧

List image
List image
List image

Høst, regn og isolasjon 🍂

Publisert 29/09/2020

Høsten har bragt med seg regnet så da er det godt å kunne jobbe litt inne. Mye av arbeidet utendørs er snart ferdig.

Takpappen er lagt og takrenner er kommet på plass rundt store deler av huset. Det arbeides også med å lage takkonstruksjon utenfor verandadøren på det øvre platået som får likt tak som resten av huset.

List image
List image
List image
List image
List image
List image

Selv på en grå og regnfull dag har dette huset fantastisk utsikt 😍

Kledningen er på vei opp

Publisert 11/09/2020

Daniel, Frode og Mats fra Byggmester De Lange & Sørensen prioriterer arbeidet ute siden høsten kommer snikende sammen med kulden 🍂❄️. De er i full gang med å sette kledningen på huset.

List image
List image
List image
List image
List image

Det gjøres også klart for blikkenslager som kommer neste uke for å sette opp takrenner før arbeidet med taket skal starte.

Elektriker har vært innom å dratt rør for utebelysning og utekontakter 💡. På baksiden av vindsperren er det satt på et sort lokk, slik at det er tett.

List image
List image
List image
List image

Snart tett hus 🏠

Publisert 27/08/2020

Vindsperrer er nå på plass rundt hele huset og arbeidet med de horisontale lektene er godt i gang. Ytre langvegg er ferdig lektet og klar for kledning. Her gjøres mye på en gang, for alle vinduene utenom de i sokkeletasjen er montert, og flere av dørene er også kommet på plass.

List image
List image
List image
List image

Kathrine og Caroline har valgt gule vinduer og dører, noe som kommer til å bli stilig sammen med den nesten sorte kledningen 👍 Musebånd er montert rundt hele huset slik at ikke gnagere skal komme seg inn.

Taket er snart klart for takpapp. Fordi taket har svak helling kan man ikke ha takstein, denne ville bare blåst av.

Daniel, Mats og Frode fra Byggmester De Lange & Sørensen jobber iherdig for at alt skal være klart til kledningen kommer 🔨

List image
List image

Det har vært litt regn den siste tiden så for å hjelpe til med å få tørket bygget er det plassert ut avfuktere. Viktig at bygget er tørt før det tettes. 

Nå er det ikke lenge igjen før man kan begynne med arbeidet inne i huset 👷

Vegger og vindsperrer 🌬

Publisert 13/08/2020

Snekkerne har stått på, så nå er alle veggene kommet på plass, og arbeidet med vindsperringen er i gang. En god vindsperre er nødvendig for å hindre trekkproblemer. Montering skjer før innvendig isolering og utvendig kledning. Vindsperren bidrar også til et lunt arbeidsmiljø i byggeperioden, samtidig som den slipper dagslyset igjennom.

List image
List image
List image

Vinduene er ankommet og er blitt løftet på plass. Det var praktisk at de kom nå, slik at man fikk løftet disse på plass før taket var på, ettersom dette veier en del. 

 

Videre skal det lektes før kledningen skal på plass. Caroline og Kathrine har valgt å ha stående kledning på huset. Det skal være en slak helling på taket, så det vil ikke bli veldig mye høyere enn det er nå. Snart blir det tett hus 🏠

List image
List image
List image

Sol og snekring ☀️

Publisert 30/07/2020

Solen titter endelig frem og snekringen har startet opp igjen etter sommerferie☀️. Flere vegger og bjelker er kommet på plass og nå er det klart for legging av gulv i 1.etasje før det siste av veggene skal opp.

List image
List image
List image

Det skal reises vegger på ca 2/3 av 1. etasje, for å lage 2. etasje. Dette blir et hus med flott utsikt 🏞

List image
List image
List image

Når resten av veggene og bjelkene er kommet på plass skal huset dekkes med en duk for å holde det tørt. Med det norske uforutsigbare været, vet man jo aldri når det kan komme regn 🌧. Neste steg blir så å begynne med taket 🔨.

Etasjene reiser seg 🏗

Publisert 29/06/2020

Stillaset er på plass og det er fullt driv før sommerferien. Følelsen av rommene og selve huset blir bare sterkere, nå som enda flere vegger er kommet på plass. Det som man har sett på tegningene kommer virkelig til live.

Frode fra Byggmestere de Lange & Sørensen forklarer at når resten av veggene over sokkeletasjen er kommet på plass skal det legges bjelker og sponplater. Det skal nemlig vegger over halve etasjen for å lage 2.etasje.

Dette er et spennende hus, både når det kommer til formen og løsninger i forhold til etasjer. Huset blir bestående av sokkeletasje (underetasje), 1. etasje, mellometasje og 2.etasje.

List image
List image
List image
List image
List image
List image

Snekkerarbeidet fortsetter 🔨

Publisert 15/06/2020

Mandagen er her og solen steker ☀️ Frode og Mats fra Byggmestere de Lange & Sørensen er tilbake på byggeplassen og materialene ligger klare for at snekkerarbeidet skal fortsette. 

List image
List image
List image
List image
List image

Jord, stein og annen masse som har ligget på gårdsplassen er nå fjernet, og underlaget er rettet for å lage biloppstillingsplass 🚗

Støpningen på det øvre platået er ferdig, og det er nå et sammenhengende hus  🏠. Varmen har vært en utfordring siden betongen ikke må tørke for fort, da er det fare for at det blir sprekker. Vannsprederen kan brukes til så mangt, og har her blitt brukt for å vanne betongen slik at den får nok fuktighet. Denne betongen skal etterhvert slipes på samme måte som entreen i sokkeletasjen.

Mats og Frode begynner arbeidet med å sette opp vegger på det øvre platået, og etter at stillaset er kommet opp rundt huset i slutten av uka vil de fortsette med vegger over sokkeletasjen. Sikkerhet er viktig når man jobber i høyden 

Støttemur, isolasjon og pukk er på plass 👷

Publisert 29/04/2020

Graveren har nå vært her og fylt inntil veggene på sokkeletasjen, nå tar denne virkelig form.

List image
List image
List image
List image

HWA er på plass og fortsetter jobbingen på det øvre platået. Det lages forskalling for støp. Dette gjøres for at pukken som legges imellom skal holde seg på plass og at det blir stabilt. Videre skal det legges pukk på og radonduken skal videreføres, før flaten planeres ut.

Når dette er gjort så skal det støpes på det øvre platået, slik at man får ett sammenhengende hus 🏠

Punktmøte og inntilfylling

Publisert 14/05/2020

Mens det skjer ting på utsiden av huset har Kathrine og Caroline vært hos Pet Installasjon på punktmøte sammen med Tor-Sverre Jensen. Han forteller at i punktmøtet planlegges det hvordan el-installasjonen skal være 💡. Dette gjøres det å tegne stikkontakter, lysbrytere, lampepunkter, downlight etc. På en tegning av huset. Denne blir så digitalisert og sendt til kunden for godkjenning sammen med en oversikt over eventuelle tilvalg.

Typiske tilvalg kan være andre typer stikkontakter, lysbrytere, downlight, lamper, håndkletørker, dimmere, smarthus, ekstra strømkurser som ikke inngår i standard leveranse og lader til elbil.

List image
List image
List image
List image

Støttemur før inntilfylling blir satt opp denne uken før graver starter arbeidet med å fylle inntil neste uke. Så for graveren har gjort seg ferdig fortsetter byggingen videre 😄

Sol og sprøytebetong  ☀️

Publisert 22/04/2020

Solen steker på byggeplassen og i dag er det den store støpedagen og underetasjen får nå yttervegger 😁

Det er spennende å se på murerne jobbe og hvilken utrolig teknikk som brukes for å sprøyte betongen på. Dette er virkelig tungt arbeid i solsteken ☀️

List image
List image
List image

Først ble betongen lagt på veggene og rettet for hånd. Så sprutes det på et tynt lag med betong for å lage en struktur. Dette er smart å gjøre i denne prosessen da det vil være tidkrevende å få lagt på struktur ved en senere anledning.

List image
List image
List image

Underetasjens skjelett 🦴

Publisert 01/04/2020

Det er så spennende å se hvordan huset tar form. Enda flere vegger er kommet på plass og man får nå en følelse av rommene, selv om det fortsatt er åpent ut i naturen 🌳. Mats og Frode fra Byggmestere de Lange & Sørensen ligger nemlig ikke på latsiden. Nå kan man nesten se for seg hvor bilen kommer til å stå parkert i garasjen 🚗.

List image
List image
List image
List image
List image

Etter påske går stafettpinnen videre, for da skal isolasjon og sprøytebetong på 🧱.

Boligen reiser seg 🏠

Publisert 25/03/2020

Det er en vindfull dag på byggeplassen, men det er ingen hindring for Mats Andresen og Frode Mathisen fra Byggmestere de Lange & Sørensen 🌪

Forskallingen er revet og reisverket er på vei opp allerede. Vi kan nå tydelig se hvor ytterveggene til huset skal være! På ytterveggene skal det være sprøytebetong, men først skal det settes opp isolasjon og armering.

List image
List image
List image
List image
List image
List image
List image

Når sprøytebetongen har tørket og herdet skikkelig, skal det legges fyllmasse mellom fjellet og de bakre veggene. Dette er ganske vanlig å gjøre når man bygger på en skrå tomt. Terrenget skal nemlig omfavne sokkeletasjen 🤗

Kathrine og Caroline synes det er hyggelig at Mats er tilbake hos dem. «Han bygde om kjøkkenet vårt for et par år siden og er en av grunnene til at vi har god tillit til byggmesterfirmaet de Lange og Sørensen AS», forteller Kathrine.

Inne i huset blir det satt opp bærevegger for etasjeskillet, for her skal det bygges i høyden 😊Ved bruk av hjelpesnor blir husets linjer rette. «Det er morsomt og litt utfordrende å bygge hus som har spennende former», forteller Mats.

Godværet som kom da vi trengte det!

Publisert 16/03/2020

 

Phu! Mandag er her, og der er fint vær og muligheter for å støpe fundament!

Formann Ole Erik Olsen i HWA forteller at det ofte er vanskelig å få betongen til å tørke fort nok på denne årstiden, fordi det er mye fukt i luften. Vi har vært så heldige med både finvær og lav luftfuktighet i dag!

HWA bruker roterende lasere for å få helt riktig høyde på gulvet, og kontrollerer fortløpende høyde og fall mot sluk etterhvert som betongen legges.

Etter at støpen har kommet på plass i forskallingen, vibreres overflaten av betongen. Dette kalles dissing, og må utføres umiddelbart etter utlegging av støpen. Hva man lærer av å følge en slik prosess!

Kathrine og Caroline vil ha dato for støpingen og navnene til familien risset inn i betongen. Et fint lite minne som skal ligge under matten i gangen.

Glatt, glattere, glattest

Timing er viktig 😬 Når betongen begynner å størkne, skal den pusses med en pussemaskin, også kalt helikopter. Dette kallenavnet har den fått fordi den har roterende blader som på et helikopter. Helt til slutt går gutta over med et stålbrett for å få en enda glattere overflate.

List image
List image
List image
List image
List image

Betongoverflaten skal så etterbehandles med en membranherder for å unngå sprekker, og forskallingen skal rives.
Men ikke i dag. I dag skal vi nyte synet av glattpolert betong 😍

Bildene viser betongen før pussingen har begynt og underveis i pussingen. 

Vannbåren varme 🔥

Publisert 13/03/2020

Vannbåren varme er vann som varmes opp av en varmekilde, og som sirkulerer i boligen via rørene som vi ser på bildene. Temperaturen kan stilles inn som ønsket i hvert enkelt rom. I tillegg til jevn varme og godt inneklima vil Kathrine og Caroline også få et lavere energibruk.

Nå venter vi på finværet for å støpe over. Det er meldt finvær til mandag, og vi krysser fingrene for at det stemmer!

List image
List image
List image

Oppmåling for plassering av huset

Publisert 09/03/2020

Før murer går i gang med å støpe grunnmur må en landmåler «stikke ut huset» på riktig sted. Ingeniørservice AS er på plass for å sikre at boligen blir plassert riktig i forhold til godkjenning fra kommunen og krav i plan- og bygningsloven.

Ofte er det små marginer på en byggetomt, og generelt kan et hus ikke ligge nærmere enn 4 meter fra eiendomsgrensen og 8 meter fra nærmeste bolig. Derfor er nøyaktig utstikking viktig, forteller Arild Iversen fra Ingeniørservice AS.

Tidligere har en landmåler koordinatberegnet hvor hushjørnene skal stå, og målt opp eiendomsgrensene for å være sikre. «Sammen med Kathrine og Caroline fant vi en fornuftig høyde å plassere huset på», forteller Arild. Deretter etablerte vi et høydefastmerke på tomta som graveentreprenøren har benyttet under sine arbeider.

Sålen på nedre plan er kommet på plass! Vann- og avløpsrør blir lagt inn og forgreines videre ut i huset. I boden blir det lagt opp vannrør som skal inn i et vannskap («sikringsskap for vann»), og gå videre til vasker, dusj osv.

List image
List image
List image

Arbeidet med isoleringen settes så i gang, før rørleggeren skal komme og legge vannbåren varme til gulvet.

Før støpningen av gulvet kan begynne må det avklares hvilken type betong og slip som skal brukes. Armeringsjernet ligger allerede klart og venter. Værmeldingen sjekkes kontinuerlig. På mandag skal det nemlig støpes, dersom været tillater det!

Vann inn og vann ut

Publisert 26/02/2020

«Det er viktig at rørene ligger med rett helling slik at det vannet renner riktig vei, samt at det blir godt isolert rundt alle rør», forteller Magnus Aas og Karsten Aarvold fra Tore Haraldstad & Co.

Karsten er vei-og anleggsarbeider, og gjør jobben utenfor gravemaskinen, mens Magnus manøvrerer gravemaskinen. Guttene samarbeider godt. 

Det markeres på bakken for hvor husveggene skal stå. Man begynner å danne seg et bilde av husets beliggenhet.

Underlaget skal så rettes opp og det skal legges radonduk før flaten planeres ut med grus. Nå skal det gjøres klart for ringmur!

List image
List image
List image
List image
List image
List image
List image

Bort med fjellet

Publisert 21/02/2020

 

Vi ser nå at hele platået der øverste etasje skal stå, er planert ut. Vi skimter så vidt den oransje duken under den gruslagte flaten. Denne duken skal skjerme mot eventuell radon fra fjellet. Det er utrolig spennende å se konturene av de ulike høydenivåene til etasjene på denne måten.

Det er viktig for Kathrine og Caroline å beholde så mye som mulig av fjellet på tomten. Fjellet skaper imidlertid en utfordring: etter sprengning var det noen løse steiner som enten måtte sikres med bolter eller fjernes. Valget faller på å fjerne de løse steinene, da en sikringsprosess vil ta lengre tid og koste mer.

Den store gravemaskinen kommer rullene over plassen og stiller seg i posisjon for å fjerne de løse steinene. Den hydrauliske hammeren begynner å hamre taktfast mot fjellet, og vi ser steinene sprute.

List image
List image
List image
List image
List image
List image
List image

Det serveres sveler og kaffe til de flinke arbeidskarene, men det er ingen tid til lange pauser denne dagen, så svelene går ned på høykant mens arbeidet pågår. Dette er nemlig siste dagen med tilgang på den store gravemaskinen, og ingen tid kan gå til spille. 

På tomten ser vi nå steiner og jord som ligger sortert og klart til å transporteres bort. Massene blir lastet opp i en lastebil som kjører skytteltrafikk hele dagen for å fortsette arbeidet med å holde tomten ryddig.

Dette blir moro å følge med på videre!

Grunnarbeidet påbegynnes

Publisert 11/02/2020

Vegetasjonen på tomten blir ryddet bort og all jord blir skrapet av fjellet. Det er imponerende å se med hvilken presisjon den store gravemaskinen jobber, jorden blir skrapet av fjellet som om det var gjort for hånd!

Konturene rundt der huset skal stå, er rette og markerte, og gir oss et godt inntrykk av hvor huset blir liggende når det er ferdig bygget.

List image
List image
List image
List image
List image

Boreriggen går i gang med fjellboringen for å lage hull til dynamitt. Fredrik U. de Lange fra Byggmester de Lange og Sørensen AS forteller at metoden som blir brukt kalles for sømboring. Hullene blir boret tettere og det blir brukt mindre ladninger med dynamitt. Dette gjøres for å få er mer kontrollert riss, og for at steinmassene kun skal løsne fra borehullet og utover. Da tomten ligger i tettbebyggelse er det svært viktig at man ikke lader med for mye i hvert hull. Man vil jo ikke at naboene skal utsettes for verken unødig støy eller rystelse.

 

Kathrine og Caroline ønsker å spare på en del stein for å kunne lage et steingjerde og et steinbed med plass til hekk. Steinen blir renset for jord og stablet pent i en egen haug.

Overskuddsmasser sorteres og fraktes vekk kontinuerlig mens gravingen pågår, slik at tomten holdes ryddig. Ikke noe å utsette på arbeidet som maskinentreprenør Tore Haraldstad & Co utfører!

Urørt tomt

Publisert 07/02/2020

Caroline og Kathrine Zeiner realiserer husdrømmen på Husvik!

 «Vi har utforsket tomta sammen, og tatt mange runder på ønsker og muligheter. Diskusjonene har gått mye på uterom, utsikt og parkering og ferdsel rundt eiendommene. Vi kommer jo til å bli nærmeste naboer med de som kjøper huset vi bor i nå, og det blir viktig at begge tomtene oppleves private, samtidig som vi har en romslig og praktisk felles innkjøring.»

10. februar ble første gravemaskinskuffetak satt. Vi skal følge hele prosessen frem til innflytting!

List image
List image
List image
List image

«Vi hadde bare så vidt begynt å følge med på boligmarkedet i Tønsberg da denne eiendommen kom for salg. Vi hadde en drøm om å bygge selv, og så muligheten allerede på visning. Tomta er stor og spennende, og vi så med en gang muligheten for å dele den i to gode boligtomter», forteller Kathrine.

«Men vi visste at det lå langt frem i tid. Vi hadde ikke lyst til å gå løs på et sånt gigaprosjekt midt i småbarnsfasen, og med en selvstendig næringsdrivende og en uten fast jobb regnet vi heller ikke med at noen ville låne oss penger. Nå har vi hatt 7 gode år i huset ved siden av, mens flere og flere ting har falt på plass. Så vi har hatt god tid til å planlegge.»

Drømmen om å bygge eget har nok vært særlig sterk hos Caroline, som er datter av Bodøarkitekten Hans Christian Størmer. Hun har vokst opp i huset han tegnet til sin egen familie, og har nok alltid sett for seg at han skal tegne et hus til henne en dag. Endelig skal prosjektet realiseres!

Den målrettede planleggingen startet for to år siden, med tegningsutkast fra Hans Christian, og etterhvert anbud og valg av byggmester. Nå hadde Caroline og Kathrine tegningene, men trengte en pålitelig entreprenør for å realisere husdrømmen. Byggmester de Lange & Sørensen fra Mesterhus Tønsberg hadde utført arbeid i nabolaget og var anbefalt videre. Kunne de gå til Mesterhus med egen tegning og få dem til å bygge drømmehuset sitt på en noe utfordrende tomt? Og kunne de få hjelp til søknader og budsjettering? Svaret fra kunderådgiver Leif-Erik Østhagen, var enkelt: «Ingen utfordringer er for store, og det blir som avtalt!»

Det var viktig for jentene å få tilgang på mer av utsikten som er øverst på tomta, samtidig som de ville tilpasse seg det skrånende terrenget. Begge er glade i halve etasjer, noe arkitekten også har mye erfaring med å tegne. Mesterhus har justert noe på høyden, formen og plasseringen av huset før Caroline og Kathrine landet på den tegningen de ønsket å gå for.

 «Vi har utforsket tomta sammen, og tatt mange runder på ønsker og muligheter. Diskusjonene har gått mye på uterom, utsikt og parkering og ferdsel rundt eiendommene. Vi kommer jo til å bli nærmeste naboer med de som kjøper huset vi bor i nå, og det blir viktig at begge tomtene oppleves private, samtidig som vi har en romslig og praktisk felles innkjøring.»

10. februar ble første gravemaskinskuffetak satt. Vi skal følge hele prosessen frem til innflytting!